Vlooien en teken bestrijden zonder chemische middelen?

Vlooien en teken kunnen een risico vormen voor de gezondheid van je dier. Maar de bestrijding van dit ongedierte gebeurt vaak met chemische middelen die minimaal net zo’n risico kunnen zijn als de vlooien en teken zelf.  De middelen belasten namelijk de afweer van je dier. Er komen stoffen in het lichaam die vanzelfsprekend hun werk doen tegen de parasieten, maar ze kunnen ook eventueel andere schade aanrichten aan je dier. De middelen tegen al deze insecten en ongedierte komen via de huid in het bloed (van je dier) en daardoor op elke plek in het lichaam. Het immuunsysteem zou op deze stoffen kunnen reageren, bijvoorbeeld met overgevoeligheidsreacties van de huid.Het zou daarom mooi zijn als je een alternatief hebt voor chemische vlooien- en tekenbestrijding, maar jammer genoeg is dat niet zo gemakkelijk als dat het lijkt.

De natuurgeneeskundige ervaring leert dat de dieren met een goede weerstand en weinig afvalstoffen in het lijf in het algemeen minder last hebben van vlooien en andere insecten. Een inwendig “schoon” lichaam lijkt minder aantrekkelijk te zijn. Het is daarom verstandig om je dier in de zomerperiode te ontgiften met behulp van diverse kruiden en door extra aandacht te schenken aan de weerstand (d.m.v. juiste voeding en pre- en probiotica).

Essentiele olien kunnen vlooien en teken ook goed op afstand houden. Nadeel is wel dat het vaak  kort werkt. Tea tree olie in de vacht van je hond of paard houdt veel ongedierte op afstand.  Je kunt bijvoorbeeld een spray met essentiële olieën gebruiken tegen vliegen en andere insecten. Teatree olie is bij paarden en honden een goed insectenwerend middel. Als het niet in het middel zit dat je gebruikt, kun je het er zelf goed aan toe voegen. Ook essentiële olieën als citroen, kattekruid, eucalyptus, citronella, knoflook en kruidnagel zijn goede middelen om insecten als vliegen en dazen, maar ook ander ongedierte weg te jagen.LET OP: wees erg voorzichtig met essentiele olien bij katten! Tea Tree kan bijvoorbeeld tijdelijke verlamming veroorzaken bij katten.

Margriet Dudok van Heel adviseert in haar boek Essentiële oliën voor honden&paarden essentiële knoflookolie. Dit werkt volgens haar niet alleen tegen teken en vlooien, maar ook tegen wormen. Besluit nu niet om je dier onbeperkt knoflook te gaan geven. Daar zit een risico aan! Knoflook breekt namelijk rode bloedcellen af en kan dus bloedarmoede veroorzaken.

Er bestaat een product dat nog amper in Nederland verkrijgbaar is, maar waarvan wordt gezegd dat het vlooien en teken twee jaar lang bestrijdt zonder toediening van chemische middelen. Het is een energetisch/met bioresonantie behandelde clip die je aan de halsband van hond of kat kunt bevestigen. Mijn persoonlijke ervaringen met dit product zijn goed.

TeamDier biedt daarom vanaf nu deze clip aan met daarbij het verzoek om na twee maanden wat vragen van ons te beantwoorden over je ervaringen.  Als je je dier niet continu met een band of touwtje om de hals wilt laten lopen, is er het alternatief van een middel op volledig natuurlijke basis dat je tussen de schouderbladen kunt druppelen (net zoals veel chemische middelen). De werking van deze druppels is 7 tot 10 dagen.

De voor- en nadelen van beide producten op een rij:
Clip
voordelen:
–          Werking van 2 jaar
–          Zwemmen of wassen heeft geen negatief op de werking
–          1 keer omdoen, daarna geen omkijken meer naar
–          Ook voor jonge honden en zogende teven te gebruiken
–          Ook werkzaam voor katten

Nadelen:
–          Moet met een band of touwtje/veter om de hond worden bevestigd (maar mag bv. wel ’s nachts af). Zie foto.
–          Kans op verliezen (alhoewel mijn honden ze altijd om hebben, ook als ze door het water en de struiken sjeesen)

Druppels:
Voordelen:
–          Blijft op de hond, dus niet de kans om te verliezen
–          Is geen halsband of iets dergelijks voor nodig

Nadelen:
–          Elke 7 tot 10 dagen herhalen
–          Herhalen na zwemmen of wassen
–          Minder geschikt voor katten
–          Niet voor honden jonger dan 16 weken en voor zogende teven

Heb je interesse in een van deze natuurlijke producten of heb je vragen over hoe je je de weerstand van je dier op peil kunt krijgen, mail dan naar info@teamdier.nl.

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, holistisch gedragstherapeut en veterinair natuurgeneeskundige bij TeamDier. Meer weten, mail naar info@teamdier.nl of schrijf je voor de nieuwsbrief.

Reacties zijn gesloten.