Vervelend gedrag van je hond; kijk naar de emotie!

Honden kunnen flink lastig zijn voor hun eigenaren, hun omgeving of zelfs voor zichzelf. Het gedrag veroorzaakt op de een of andere manier een probleem. Er was een tijd dat “dominantie” als achterliggend probleem werd gezien, maar inmiddels blijkt dat het vaak wat gecompliceerder ligt dan een hond die “de baas” wil zijn (lees hierover dit artikel en dit artikel).

Vervelend gedrag van een hond is eigenlijk in de kern een symptoom van een emotie die verstoord is, om welke reden dan ook De emotionele homeostase is beschadigd, om het maar ingewikkeld te benoemen. Een schrikreactie in verband met een hard geluid is bijvoorbeeld normaal. Het wordt een probleem als de emotie die bij het schrikken zodanig verstoord wordt, dat de hond bang wordt voor alle harde geluiden en niet meer hersteld.

De hond valt dan terug op een bepaald gedrag, dat hem zo goed mogelijk in staat stelt om de emotie op te vangen; zijn “coping-strategy”. Door bijvoorbeeld bij veel harde geluiden (vuurwerk) weg te kruipen onder de bank. Met behulp van gedragstherapie kun je je hond leren dat hij niet bang hoeft te zijn voor bijvoorbeeld  het geluid, door er positieve associaties mee te maken op een volume dat hij er nog niet bang voor is (systematische desensitisatie en counterconditionering).

Bij gedragsproblemen is training en begeleiding de belangrijkste weg naar een oplossing. Maar die kan goed ondersteund worden met middelen en supplementen die de hond helpen om een verstoorde emotie te herstellen. Bij de dierenarts zijn bijvoorbeeld Telizen en Zylkene verkrijgbaar, twee producten op basis van voedingssupplementen waarvan in onderzoek is aangetoond dat bij angst Zylkene in combinatie met gedragstherapie net zo werkzaam kan zijn als reguliere medicatie in combinatie met gedragstherapie.

Daarnaast zijn er in de natuur ook diverse middelen te vinden die kunnen helpen verstoorde emoties. Kruiden hebben hierin een belangrijke functie, niet zo gek als je bedenkt dat veel reguliere medicatie (voor een deel) de synthetische vorm is van wat er vroeger plantaardig werd gebruikt. Middelen die zeer effectief zijn, zijn Valeriaan, Citroenmelisse, St. Janskruid en Kamille. Maar; de uitdrukking “baat het niet dan schaadt het niet”, gaat zeker niet altijd op!!! Experimenteer daarom niet zomaar met deze middelen, maar schakel deskundige hulp in.

Andere methoden en middelen die zeer succesvol worden ingezet bij gedragsproblemen, zijn Bach Bloesem, homeopathie en essentiele olien. Een combinatie van middelen kan ook zeer effectief zijn, zoals bijvoorbeeld de producten van Phytonics.  Aanrakingstechnieken zoals Ttouch en massage kunnen ook zeer goede ondersteuning zijn. Allemaal met de achtergrond dat het helpt om de emotie die bij de hond verstoord is, weer in evenwicht te brengen in combinatie met gedragstherapie.

Misschien had je verwacht in dit artikel een makkelijke opsomming te vinden van welk middel je gebruikt bij welk probleem. Helaas is dat vaak bij natuurlijke middelen niet zo eenvoudig. Om goed te werken, is het belangrijk dat een bepaald middel bij een bepaald individu en zijn omstandigheden en karakter past. Het is ook met natuurlijke middelen mogelijk om symptomatisch te werk te gaan, maar de kans dat de hond daar daadwerkelijk goed mee geholpen wordt is aanzienlijk kleiner.

Als je hond een gedragsprobleem heeft, schakel dan deskundige hulp in. Een gedragstherapeut moet dan je eerste keuze zijn want alleen wat druppels, poeder of tabletjes zullen het in 99% van de gevallen niet oplossen! Het ontwikkelen van probleemgedrag is meestal zo nauw verweven met leerprincipes en ervaringen die de hond opdoet, dat alleen het weer in evenwicht brengen van de emotie vaak niet voldoende is. Zoek daarom een gedragstherapeut die kennis heeft van natuurlijke middelen of open staat voor samenwerking met een veterinair natuurgeneeskundige.

Als holistisch gedragstherapeut heb ik kennis van beide vakgebieden en via het samenwerkingsverband TeamDier is de benodigde kennis voor handen in het gebied boven de rivieren. Wil je dus een gedragsprobleem aanpakken met ondersteuning van natuurlijke middelen, neem contact met me op via monique@teamdier.nl!

Ben je gedragstherapeut of werk je op andere wijze professioneel met honden? Kom dan naar de workshop Gedragsproblemen en complementaire ondersteuning op 15 januari 2012 van 09.30 tot 16.30 uur. Kosten: € 65,-. Deelnemers leren in deze workshop de theorie van welke middelen bij welke problemen veilig inzetbaar zijn. In de middag is er ruimschoots tijd voor het behandelen van casussen, zodat iedereen ook in de praktijk leert te kiezen voor specifieke middelen.
Meer informatie? Mail naar monique@teamdier.nl of kijk op de website.

Dit artikel is geschreven door Monique Bladder, holistisch kynologisch gedragstherapeut. Meer weten? Kijk op de website van TeamDier of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Reacties zijn gesloten.