Kruiden als ondersteuning bij gedragsproblemen

Fytotherapie, oftewel kruiden, kunnen goed ingezet worden om de training van een hond met gedragproblemen te ondersteunen. In Nederland gebeurt dit nog niet zo heel veel, in Amerika veel meer en wordt het ook niet als “zweverig” gezien.
Onder meer het Engelstalige boek Psychoactive Herbs in Veterinary Behavior medicine (S. Schwartz) beschrijft uitgebreid (incl. wetenschappelijke bevindingen) verschillende kruiden die ingezet kunnen worden bij gedragsproblemen. Zelf maak ik het liefst gebruik van Het Kruidenboek van Ingrid (Ingrid Kropf), omdat zij vooral naar het hele dier/mens kijkt.

Veel kruiden hebben met name een positieve invloed bij angst, onzekerheid, dementie en nervositeit. Onderstaande zijn relatief bekend (in elk geval humaan):
* Valeriaan (Valeriana Officinalis): Voor angstige dieren. Werkt kalmerend en ontkrampend, daardoor goed bij stress, nervositeit en slechte concentratie. Honden die ban zijn voor onweer of dierenartsbezoek.  Specifieke gedragsproblemen: problemen die te maken hebben met teveel opwinding (bv. blaffen, hyperactief), vernielen, verlatingsangst, angst in het algemeen, territoriale agressie, zelfverzekerde agressie, markeren
Holistisch gezien wordt kruid vooral ingezet bij dieren die nooit rust hebben, fysiek en mentaal en in hun hele doen en laten het idee geven dat ze van voren niet weten dat ze van achteren leven. Fysiek gezien zijn het dieren die last kunnen hebben van verkrampte darmen. Kan helpen bij de afname en de ernst van aanvallen bij epileptische honden.
Let op:
1) om onduidelijke redenen reageert een kleine groep tegenovergesteld op Valeriaan. Ze worden actief in plaats van kalm!!
2) Zelfmedicatie maximaal 3 weken.

* Sint Janskruid (Hypericum perforatum)
Bij stress, angst, overactiviteit, depressies. De dieren die behoefte hebben aan Sint Janskruid zijn of heel rigide of juist heel chaotisch. Het zenuwstelsel wordt met dit kruid ondersteund.
Specifieke gedragsproblemen; verlatingsangst, angst in het algemeen, markeren, problemen die te maken hebben met teveel opwinding (bv. blaffen, hyperactief), vernielzucht, fobie, stereotyp gedrag.
Holistisch bekeken zijn dieren die ook problemen hebben met hormonen, lever of pancreas (hypoglycaemie) gebaat bij dit middel.
Let op:
Bij sommige dieren/mensen treedt lichtgevoeligheid op. Vooral bij een lichte huid/vacht. Als dit gebeurt, stoppen met Sint Janskruid en uit de zon halen.

* Citroenmelisse (Melissa officinalis)
Klachten met een nerveuze oorzaak, lichte overspanning, depressie. Geeft weer moed, balanceert de emoties.
Specifieke gedragsproblemen: dementie en passieve vormen van stereotyp gedrag (zoals pootjes likken)
Deze dieren hebben vaak maag- en darmklachten, problemen met schildklier of allergie. Het zijn erg gevoelige dieren die zijn gekwetst en ontheemd zijn.
Let op:
1) Pas op met zwangere dieren
2) Pas op met dieren met onderfunctie van de schildklier
3) Risico op oogdrukverhoging

Waarschuwing:
Ga niet zelf dokteren! “Baat het niet, dan schaadt het niet” gaat niet altijd op, zeker niet bij kruiden die niet alleen energetisch maar ook op fysiek niveau inwerken. Vraag advies van TeamDier.

Bronnen:
Psychoactive Herbs in Veterinary Behavior medicine (S. Schwartz)
Het Kruidenboek van Ingrid (I. Kropf)

Een Reactie op “Kruiden als ondersteuning bij gedragsproblemen

  1. Monique Appels

    Goed verhaal! Ik denk sowieso dat de invloed van voeding op gedrag zwaar onderschat wordt.